Putin poštedeo ribolovce plaćanja ribolovačkih dozvola !

05.10.2012 20:52

Moskva -- Premijer Rusije Vladimir Putin je doneo protekle nedelje odluku da predloži izmenu zakona kojim se predviđa naplaćivanje dozvola za ribolovce amatere.

To je naišlo na odobravanje velike populacije pecaroša širom zemlje.

"Čini mi se da smo previše birokratizovali ovaj proceš. Zapravo ne razumem šta mi ovde radimo", rekao je Putin povodom zakona koji je usvojen krajem 2010. godine o plaćanju licenci za amaterski ribolov, zbog čega su protestovali ribolovci širom Rusije.

Prema tom zakonu, predviđeno je naplaćivanje pecanja u određenim oblastima koje su na tenderima zakupljivali preduzetnici i organizacije pod propisanim uslovima za korišćenje na 20 godina, a zakon je donet zbog zaštite prirodnih resursa.

Nakon protesta koji su organizovani prošlog proleća predsednik Rusije Dmitrij Mevedev pozvao je na uvođenje mera kojima bi se vratilo na snagu staro pravilo o besplatnom pecanju, dok je premijer Putin proglasio moratorijum na dalju parcelizaciju oblasti u kojima se primenjuje novi zakon.

Međutim, kada se ispostavilo da je tim oblastima pripalo oko 6.000 reka, jezera i drugih vodenih tokova i da su one obuhvatile mnoga tradicionalno ribarska mesta, nezadovoljni ribolovci su izašli na ulice i protestovali.

Njihovo nezadovoljstvo definisano je u zahtevu da "sve vode moraju pripadati narodu i da na njima pecanje mora biti besplatno", sa čime se prošle nedelje zvanično složio i premijer, takođe, poznat kao ljubitelj pecanja.

Ruski premijer je ocenio da "amaterski ribolov ne narušava ekologiju i zaštitu prirodnih resursa", kao i da on ne zna na čiji predlog je predviđeno naplaćivanje "fiš kartica", odnosno licenci za amaterski ribolov.

"Ne znam odakle je potekla ova ideja. Možda sa interneta. Takve kartice zaista postoje u svim evropskim zemljama, ja imam takve kartice. Ali naša zemlja je drugačija, sa mnogo mogućnosti", rekao je Putin i dodao da podržava naplaćivanje pecanja samo u veštačkim akumulacijama.

Putin je naglasio da bi bilo pogrešno "sve uvesti u komercijalnu sferu", ali je kazao da bez obzira na to treba uvesti registrovanje ribolovaca da bi se znalo koliko pecaroša ima u Rusiji, a prema nezvaničnim podacima njihov broj se meri milionima.