Toplica: Za sat vremena izvađeno 7.500 mrtvih riba

05.10.2012 20:38

Predstavnici ribočuvarske službe “”Južna Morava Dva”" uklonili su danas iz reke Toplice u Kuršumliji čak 7.500 uginulih riba, izjavio je direktor te službe Nikola Kumanović

Akcija čisćenja uginule ribe, po nalogu republičkog inspektora za ribarstvo, nastavlja se danas ali i narednih dana, na potezu od Kuršumlije prema Prokuplju, rekao je ribočuvar Dragan Mijajlović.

Opšti pomor riba u Toplici, od Kuršumlije nizvodno prema Prokuplju, u dužini od oko 16 kilometra, dogodio se juče u popodnevnim satima. Prema rečima direktora ribočuvarske službe “Južna Morava dva” Nikole Kumanovića, u pitanju je totalni pomor autohtone vrste riba, a šteta je neprocenjiva.

“Da se radi o veoma ozbiljnom ekološkom incidentu, dokazuje to što smo jutros sakupili toliko uginulih riba. Radi se o ribama veličine od nekoliko grama do nekoliko kilograma po komadu, ovo je ekloška katastrofa”, kazao je Kumanović.

Prema njegovim rečima, još je nepoznato koliko je riba tačno uginulo, a samo na jednoj lokaciji, u kursumlijskom selu Točane, tokom prepodneva u nedelju je prikupljeno oko 3.000 uginulih riba.

“Ovo je samo delić ribe koji smo uspeli da prikupimo, jedna količina ribe je na dnu reke, dok je mnoge voda odnela. U toku dana očekujemo da prikupimo ogromnu količinu uginule ribe”, kazao je Kuzmanović.

Ribočuvar Dragan Mijajlović kaže da mrtve ribe još plutaju niz Toplicu, od centra Kuršumlije ka Prokuplju, a iz reke, koja je crne boje, širi se neprijatan miris.

“Nivo zagađenja je još isti, a danas se broj uginule ribe povećava u odnosu na juče. Mrtve ribe smo juče registrovali u dužini od 14 kilometra, a danas već na 16. kilometru od Kuršumlije”, kazao je Mijajlović.

Ribočuvarska služba “Južna Morava dva” iz Niša angažovala je desetak zaposlenih u čišćenju Toplice. Zbog nesnosnog smrada iz reke, čišćenje ribočuvari obavljaju s maskama na licu. Nadležne inspekcijske službe, juče su uzele uzorke vode i uginule ribe i očekuju se rezultati.

Nakon toga, ta ribočuvarska služba će podneti krivične prijave zagađivaču. U toj službi kažu da po Zakonu o ribarstvu, pošto se radi o autohtonoj vrsti riba, jedna riba iz Toplice vredi 1.000 dinara.